Pressinformation

Bilder och text får fritt användas, men endast i artiklar mm om Cirkus Olympi​a.  Fotograf skall anges. 
Bilder, logotyper och annonsoriginal hittar du under fliken Pressbilder

Cirkus Olympia - 40 år på väg!

För 40 år sedan startade Herbert och Henrika Bengtsson Cirkus Olympia och 2024 ger sig Cirkus Olympia, som har sitt vinterkvarter i halländska Drängsered, ut på en sex månader lång jubileumsturné genom Sverige. 170 platser skall besökas från Smygehuk i söder till Södertälje i norr och man planerar att spela 200 föreställningar.
 
Cirkus Olympias direktör, Niklas Bengtsson, berättar att årets produktion är den dyraste som företaget någonsin producerat.  "Vi har som målsättning att vara den ledande klassiska cirkusen i Sverige och vi tävlar numera egentligen bara med oss själva. Varje år försöker vi höja den konstnärliga nivån och skapa en föreställning som vår stampublik upplever som unik och samtida. Vi vill att vår föreställning skall vara generationsöverskridande och att barn, föräldrar och far- och morföräldrar skall förundras och skratta samtidigt, men nödvändigvis inte åt samma sak. Det skapar gemenskap." 

Familjen Bengtsson har byggt upp Cirkus Olympia, från ingenting till ett stort modernt nöjesföretag. Varje år presenterar man ett helt nytt internationellt cirkusprogram. Cirkus Olympia är en i allra högsta grad internationell arbetsplats och i år har man engagerat spännande artistgrupper från 10 olika länder. Man presenterar dessutom egna hästar, getter och hundar som man tränat från grunden och som man sköter om som familjemedlemmar.  

En cirkusföreställning är alltid en kollektiv prestation, men om det är viktigt för Cirkus Olympia att alltid bjuda på någon spännande nyhet som aldrig förr har visats i Sverige. I år är det Sonny Gärtner från Tyskland som utför ett unikt cykelnummer ... i en velodrom ... högt under cirkuskupolen. Tillsammans med sin partner utför han även ett dödsföraktande akrobatnummer i "The Wheel of Death".  Ingen cirkus utan en clown och i år är det Clownen Tumpy från Chile som skall locka barn i alla åldrar till skratt. 
Frida Evelina Persson är internationell luftakrobat, från Sverige, som är utbildad i Spanien där hon också har arbetat som artist i stora internationella uppsättningar. Från Ghana kommer akrobaten Daniel Lamptey som presenterar en akt med smakprov från flera olika akrobatikdiscipliner. Ukrainska artistparet Duo Drive framför dels ett mycket originellt Hula Hoops-nummer, dvs avancerad rockringsjonglering och dels ett Quick Change-nummer, dvs de byter kläder på ett blixtsnabbt och magiskt vis. Cirkus Olympias egna hästar och hundar har såklart sin självklara plats även i årets föreställning. Niklas Bengtsson presenterar sina vackra Frieser-hästar och Henrika Bengtsson uppträder med Cirkuspatrullen, dvs sina busiga och leksugna hundar. Natascha Jarz har tränat in ett helt nytt nummer med getter från 4H-gården i Malmö.
Cirkus Olympia kännetecknas av traditionsrik cirkusunderhållning för hela familjen, inramad av vacker musik och modern showteknik. 

Se "Årets program" på www.cirkusolympia.se för ytterligare info om årets föreställning. För intervju eller bakgrundsinformation ring: 070-338 11 88.

Fakta

Tältet: 28 m i diameter
Sittplatser: 600 st
Medverkande: 40 personer
Föreställningar: 200/år
Nationaliteter: 10 st
Fordon: 30 fordon och 20 vagnar (över 1 km lång karavan)
Djur: Egna hästar, getter och hundar medverkar i årets föreställning

Turnestart: 2024-03-23 kl 15 i Oskarström