FÖRETAGSINFORMATION

Varumärket Cirkus Olympia ägs av familjen Bengtsson.
Årets föreställning är producerad av Bengtsson Entertainment AB 

Bengtsson Entertainment AB
Sjölyckevägen 11, Drängsered, 314 96 Torup
Org.nr. 559035-5706 - epost: 
 info@cirkusolympia.se
Telefon: 070-338 11 88

FAKTA OM ÅRETS TURNÉ

Cirkus Olympia har premiär i Oskarström den 23 mars 2024 och slutar säsongen i mitten av september. Däremellan hinner man spela drygt 200 föreställningar på 170 olika platser mellan Södertälje i norr och Smygehuk i söder. Oftast spelar man på en ny plats varje dag.

När föreställningen är slut tar det ca 1 timme att riva tältet, packa utrustningen och vara på väg till nästa plats. Morgonen därpå tar det knappt 2 timmar att bygga upp cirkusen på nytt.

Cirkus Olympia har 40 medverkande och egna hästar, getter och hundar med på årets turné. När cirkusen flyttar så är karavanen, med 30 fordon och 20 vagnar, drygt en kilometer lång!

Cirkustältet har 600 sittplatser.

Biljetten bokar du här!

DJURPOLICY

Cirkus Olympia har valt att inte arbeta med vilda djur, utan endast tamdjur som levt tillsammans med människan i årtusenden. I årets föreställning medverkar familjen Bengtssons egna hästar, getter och hundar. 

Dressyren tar till vara djurens flockegenskaper och naturliga beteenden i en koreograferad tablå, som uppnås genom beröm och belöningar. Hästarna har även under turnén tillgång till stora rasthagar där de rör sig fritt och hundarna bor med sin ägare precis som vilken sällskapshund som helst. Transporten från plats till plats sker i godkända djurtransporter och varar sällan mer än en timme. 

Cirkus Olympia tar sitt djurskyddsansvar på största allvar, besiktigas regelbundet av länsstyrelsen och rättar sig efter lagar, regler och myndighetspåpekande. Innan årets första föreställning ska alla cirkusar besiktigas av länsstyrelsen, genom en så kallad inbesiktning.

CIRKUS OLYMPIAS HISTORIA

När vi gav oss ut med Cirkus Olympia första säsongen 1985 så hade vi inte mycket med oss, minns Herbert Bengtsson i ett samtal inför 30-årsjubiléet 2014, strax innan han avled den 20 april 2014. Tältet rymde 300 personer och vi tog oss runt med 3 husbilar, 2 husvagnar och en djurtransport. Programmet bestod av tre artistfamiljer, två små ponnies, en fjordhäst och musiken kom från en bandspelare. Idag är det betydligt svårare att hålla reda på allt. Vi har drygt 40 anställda, 30 fordon och 20 cirkusvagnar. 

Numera rymmer vårt tält 600 personer. Men vi bygger fortfarande tältet på mindre än tre timmar och en timme efter att föreställningen är slut så är allt nerpackat så att cirkuskaravanen kan rulla vidare . Vi har också gjort många udda föreställningar. Bland de roligaste minnena vi har var de två somrar vi medverkade i cirkusmusikalen "Sixten & Elvira" i Kristianstad. Det var mycket givande att arbeta med Hasse Alfredsson, som var föreställningens regissör. Henrika medverkade tillsammans med hunden Kicki i TV-serien "Ålder okänd", med Sven Bertil Taube och Eva-Britt Strandberg i huvudrollerna. 

Vi har även skräddarsytt konferensarrangemang i cirkusmiljö, modevisningar, mässor åt olika företag. Bl a åt Axfood-gruppen och Forskningsbyn Ideon. När vi startade cirkusen kunde vi i vår vildaste fantasi aldrig tro att vi 30 år senare skulle driva ett så stort cirkusföretag. Inte heller att vi skulle presentera ett så pass internationellt gångbart program som vi gör idag. Men det är ingen dans på rosor att driva en cirkus. Det är hårt arbete under långa arbetsdagar och sker helt utan statligt eller kommunalt stöd.

Cirkus Olympias vinterkvarter är en gård i Drängsered i Hylte kommun som ligger i Halland. 1989 köpte Herbert och Henrika Bengtsson gården och här har de byggt ett stort stall åt sina djur samt en träningsmanege och rasthagar. På vinterkvarteret gör man i ordning alla fordon och all teknisk materiel i egna verkstäder inför den sex månader långa turnén.

Sedan Herbert Bengtsson gått bort, fortsätter hans hustru Henrika och barnen Jessica och Niklas Bengtsson med sina respektive hans arbete och fortsätter att utveckla cirkuskonsten i Sverige och den egna skapelsen Cirkus Olympia enligt den självklara devisen “The Show Must Go On”.
... och 2024 firar man sitt 40-årsjubileum